Ezüst nanorészecske környezetvédelmi biztonság

- Jul 10, 2017-

A fém ezüst széles körben használatos a mindennapi életben és az orvosi ellátásban. Ezüst nanorészecske A nanotechnológia áttörésének köszönhetően a nano-ezüst-részecskék (a továbbiakban: AgNP-k) több előnyhöz jutottak. Mindazonáltal az AgNP-k használatának növekedése különböző területeken elkerülhetetlenül növeli a nanoméretű részecskék potenciális kockázatát, ami aggasztja a környezetbiztonságot és az emberi egészséget. Ezüst nanorészecskék Az utóbbi években a kutatók értékelték az AgNP-k toxicitását, és feltárták sejt- és molekuláris toxicitási mechanizmusukat.

Miután a nanorészecskék bejutottak a biológiai rendszerbe, az ezüst nanorészecskék egy sor nanorészecske-biomolecule interfészt hoztak létre sejtek, szubcelluláris szervek és makromolekulák (mint például fehérjék, nukleinsavak, lipidek, szénhidrátok). A dinamika, a dinamika, az ezüst nanorészecske és a hőcsere kölcsönhatása ezen a felületen befolyásolhatja az olyan folyamatokat, mint a fehérje koronák kialakulása, a sejtek érintkezése, a plazmamembrán becsapódása, az ezüst nanorészecske sejtek felvétele és a biokatalizáció, amelyek mindegyike meghatározza a nanoanyagok jelenlétét. Biokompatibilitás és biológiailag veszélyes.

Amint az AgNP-ek bejutnak a szervezetbe, az ezüst nanorészecskék maradhatnak az eredeti célszövetben, de elvben a véráramban vagy a nyirokrendszeren keresztül szállítják, a szervezet másodlagos célszervéhez elosztva, ami egy meghatározott szervet vagy szisztémás választ eredményez. Rágcsálókban az AgNP-k, ezüst nanorészecskék, amelyek orális, intravénás vagy intraperitoneális injekciót kaptak, kimutatták, hogy az agy, a máj, a lép, a vese és a herék túlnyomórészt másodlagos célszervek az egész testben. Az ilyen szerveloszlási minták azt sugallják, hogy az AgNP-k lehetséges toxicitása in vivo neurotoxicitást, immunotoxicitást, nefrotoxicitást, ezüst nanorészecskét és reproduktív toxicitást okozhat.

A citotoxicitás, az ezüst nanorészecske, például a reaktív oxigénfajok, a DNS károsodása, az intracelluláris enzimaktivitás változása, valamint az apoptózis és a nekrózis előfordulása összefüggésben állt az AgNP-k által in vivo által indukált májtoxicitással. Alapvetően, ha a sejtek kedvezőtlen körülményekkel szembesülnek, több állandósult folyamat megkezdi a sejtek túlélésének fenntartását, amelyek közül az egyik az autofágia. Az autofágia sejtes védekezési eljárásként működhet, amely elengedhetetlen az AgNP-k toxicitásának ellensúlyozásához, de nem fenntartja az autofágikus aktivitást, csökkent energiával együtt, ezüst nanorészecskéket, amely hozzájárulhat az apoptózis kialakulásához és az ezt követő májműködési károsodáshoz.

Nincs nyilvánvaló citotoxikus hatás az AgNP-kben, amelyek aktív transzportban (azaz endocitózisban) részt vesznek a sejtekben. Ezzel szemben az AgNP-k internalizálása, ezüst nanorészecske, amelyek főként a lizoszómális intervallumba kerülnek, jelentős mértékben toxikusak az endocitózis miatt. Figyelembe véve, hogy az AgNPs endocitózis elegendő és nem invazív állapotnak tekinthető a citotoxicitás kiváltásához. Ezüst nanorészecske Ezen túlmenően, az AgNP-k megsemmisíthetik a sejtmembrán integritását, lipidperoxidáció indukálásával, és így közvetlenül bejuthatnak a sejtmembránba.

Egyre több bizonyíték arra utal, hogy a poszttranszlációs módosítások, az ezüst nanorészecskék, különösen a foszforiláció, az acetilezés és az ubikvitináció, az ezüst nanorészecskék meghatározzák az autofágia és a finomhangoló autofagus dagályfejlesztés megvalósításában részt vevő fehérjék aktivitását és / vagy aggregálódását. A megnövekedett sejtes stressz a poszttranszlációs módosító rendszer összeomlásához vezethet, vagy nemspecifikus módosításhoz vezethet, amely nem fordul elő fiziológiás körülmények között.

Az ubikvinizátumot már régóta tekintik a fehérjék sorsának szabályozásának kulcsa, az ezüst nanorészecske, amely a proteaszóma által lebomló fehérjék címkézésének folyamata. Újabban egyre több bizonyíték van arra, hogy a konjugált ubiquitin láncok meghatározzák az autofág szelektivitást.


Egy pár:Ezüst nanorészecskés technológia Következő:Szervetlen vegyület osztályozása