Ezüst-nitrát veszély ez

- Sep 15, 2017 -

Ezüst-nitrát színtelen kristály, amely vízben oldódik. A tiszta salétromsav könnyedén stabil, de a vizes oldatot és a szilárd anyagokat gyakran a barna reagensekben tárolják a tisztaság hiánya miatt. Fényképező emulzió, ezüstözött, tükör, nyomtatás, gyógyszer, hajfesték, klórion, bromid ion és jodid stb.

Fizikai tulajdonságok

Színtelen és átlátszó ferde kristályréteg, vízben és ammóniában oldódik, éterben és glicerinben oldódik, vízmentes etanolban kevéssé oldódik, tömény salétromsavban majdnem oldhatatlan. Vizes oldata gyengén savas. Az ezüst-nitrát oldat erősen oxidálódott és maró hatású, mert nagy mennyiségű ezüstiont tartalmaz. A hiperplázia granulációs szövetének orvosi kezelésére használják, és a hígított oldatot a szemfertőzés fungicidjére használják. Megolvasztás után a világos sárga folyadék fehérítés után még fehér.

Kémiai tulajdonságok

Ezüst-nitrát fekete szerves anyaggal, és ezüstbe bomlik. A tiszta salétromsav könnyedén stabil, de a vizes oldatot és a szilárd anyagokat gyakran a barna reagensekben tárolják a tisztaság hiánya miatt. Az ezüst-nitrát ezüstre bomlik, amikor 440 ° C-ra melegítik, nitrogén, oxigén és nitrogén-dioxid. A vizes oldat és az etanol oldat semleges reakciót mutat a lakmusra, amelynek pH-ja körülbelül 6. A forráspontja 444 ° C (bomlás). Oxidáló. Szerves anyagok jelenlétében lásd a világosszürke vagy a fekete színt. Az ezüst-nitrát reakció- vagy koordinációs reakcióban reagensekkel reagálhat (lásd a koordinációs vegyületet). Például hidrogén-szulfid reakcióval képződik a fekete szulfid Ag2S-kicsapódása. Kálium-kromáttal vörös és barna kromát Ag2CrO4 csapadék képződött. Dinátrium-hidrogén-foszfát reakciójával sárga Ag3PO4 csapadék képződik. A halogénezett ezüst AgX-precipitációt a halogénion reakció útján állítjuk elő. Alkáli lehet a fekete oxid-Ag2O csapadék képződéséhez is. A fehér oxalát Ag2C2O4-precipitációt oxalátion hatásával alakítottuk ki. Az ezüst-nitrát NH3-, CN- és SCN- reakcióval reagálhat különböző koordinációs molekulák előállítására.

Szerep cél

Az analitikai kémiát a klorid ion kicsapására használtuk, és a referencia-nitrátot használtuk a nátrium-klorid oldat kalibrálásához. A szervetlen iparágot más ezüst-sók előállítására használják. Az elektronikai iparban vezetőképes ragasztó, új gáztisztító szer, A8x molekulaszűrő, ezüstözött egyenruha és elektromos munkakesztyű stb. Előállítására használják. A fényérzékeny iparágot olyan fényérzékeny anyagok előállítására használják, mint a film, röntgen és fényképészeti film . A galvanizáló ipar az elektronikus alkatrészek és más kézművesek ezüstözött felületén, valamint a tükörben és szigetelőpalackokban használt nagy mennyiségű ezüstözött anyag felhasználásával készült. Az akkumulátoripar az ezüst-cink elemek gyártására szolgál. Az orvost használják fungicidként, kausztikus szerként. A napi vegyipar a hajfestés és így tovább. Az analitikai kémia a klór, a bróm, a jód-cianid és a tiocianát meghatározására szolgál. [3]

Nem cianidos ezüst bevonatként használják, mint például kénsav bevonatú ezüst, sósavas ezüst, aminodiszulfonát ezüst, szulfonil-szalicilsav plating ezüst stb. Ez az ezüst-ionforrás. Az ezüst-nitrát tartalom befolyásolja az ezüstözött folyadék vezetőképességét, diszpergálhatóságát és kicsapódási sebességét. A szokásos adag 25-50 g / l.

Az ezüst-nitrát ammóniaoldata csökkenthető szerves redukáló aldehiddel és cukorral. Tehát ez egy reagens, amely ellenőrzi az aldehidet és a cukrot. A klorid ion meghatározására, a mangán meghatározására szolgáló katalizátor, galvanizálás, fényképezés és porcelán színezésre is felhasználható.

Veszély ez

Az ezüst-nitrát egy erős oxidálószer, korrozív és környezetszennyező anyag. Keverés valamilyen szerves anyaggal vagy kénnel vagy foszforral, és a hatás éghető vagy robbanásszerű; Ezüst-nitrát maró hatású. Miután a bőr ezüst-nitrát oldatban van, fekete foltok jelennek meg, a fekete fehérje ezüst termelésének köszönhetően. Ezüst-nitrát mérgező, ld50mg / kg, és a letális mennyiség körülbelül 10 gramm.


Egy pár:Ezüst-nitrát kémiai elemzés Következő:Ezüst-nitrát nincs szaga